Humana alveolarna ehinokokoza u stalom porastu u Hrvatskoj

Admin 24.02.2024.

Poštovane kolegice i kolege,

Alveolarna ehinokokoza je u našoj zemlji emergentna zoonotska infekcija. Bolest je uzrokovana trakavicom Echinococcus multilocularis („lisičja trakavica“ - lisica je glavni domaćin). Ljudi se inficiraju peroralnim unošenjem jaja koja kontaminiraju hranu i vodu te su izuzetno otporna na uvjete okoliša.

Alveolarna ehinokokoza jedna je od najopasnijih i klinički najozbiljnijih parazitarnih infekcija u čovjeka i neliječena je gotovo uvijek smrtonosna. Karakterizirana je dugom inkubacijom (5-15 godina) i sporim razvojem jedne iii vise parazitarnih lezija, najčešće u jetri. Bolest je u uznapredovalom stadiju praćena gubitkom na težini, bolovima u trbuhu i općom slabošću, nakon čaga ponekad nastupaju znaci komplikacija (opstruktivni ikterus, tromboze iii opstrukcije hepatalnih vena iii arterija, znaci sirenja na pluća, sekundarne bakterijske infekcije itd.). Lezije na jetri mogu u trenutku dijagnosticiranja varirati u veličini od nekoliko do 20-ak centimetara i mogu biti bizarnog izgleda - grozdaste u ranijem stadiju, a kasnije nalik na hepatom, netipični hemangiom, nakupine kalcifikata, nekrotične šupljine itd. Sitne grozdaste ciste, tanke stjenke se umnažaju postraničnim pupanjem, šireći se tako „per continuitatem“ i razarajući okolno tkivo ne poštujući pritom anatomske barijere. Starenjem lezija nastaju obilni kalcifikati, fibroze i nekrotične šupljine, a moguće su bliske iii udaljene metastaze. Rano dijagnosticiranje bolesti smanjuje rizik od komplikacija i povećava izglede izlječenja i preživljenja.

Od dijagnosticiranja prvog bolesnika iz Vukovara 2017. godine do danas, bolest je potvrđena u desetak pacijenata, no s obzirom na spori klinički tijek za očekivati je da je prevalencija bolesti puno veća.

Pri Odjelu za parazitologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, uvedena je indirektna, serološka dijagnostika specifičnih protutijela na E. multilocularis iz uzorka krvi te direktna molekularna PCR dijagnostika iz bioptičkih uzoraka oboljelog tkiva. Kliničko praćenje pacijenata provodi se u Ambulanti za crijevne infekcije Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljevic“, dok se gastroenterološka obrada u većine pacijenata vršila u KB Merkur, gdje ih je većina i bila operirana.

Obzirom da se radi o „novoj“ i za mnoge liječnike u Hrvatskoj nepoznatoj bolesti, smatramo potrebnim o njenoj prisutnosti i porastu incidencije informirati kolegice i kolege koji se u svojem radu mogu susresti s oboljelim pacijentima.

 

Izv.prof.dr.sc. Mirjana Balen Topić, dr.med. - Voditeljica Odjela za gastrointestinalne infekcije Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.
lzv.prof.dr.sc. Mario Sviben, prim.dr.med. - Voditelj Odjela za parazitologiju HZJZ-a