XI. HRVATSKI SIMPOZIJ O REZISTENCIJI BAKTERIJA NA ANTIBIOTIKE

Admin 22.01.2024.

Poštovane kolegice i kolege,

Proteklo je već velikih 30 godina otkako je u Zagrebu, 21. listopada 1994.g. organiziran Prvi hrvatski simpozij o rezistenciji bakterija na antibiotike. Ponosni smo na tradiciju okupljanja stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva svake tri godine kako bi se prokomentirale najnovije spoznaje o mehanizmima i kretanju rezistencije te odgovorilo sve većim izazovima u dijagnostici i liječenju infektivnih bolesti.

Tijekom ovih 30 godina, ovi su simpoziji bili mjesta žive diskusije i stvaranja strategija za očuvanje djelotvornosti antibiotika. Na razvoj i širenje rezistencije utječu mnogobrojni čimbenici te su od samih početaka ovi simpoziji bili multidisciplinarni i mjesta druženja i razmjene iskustva i mišljenja kolega raznih struka.

Svako doba nosi svoje izazove, bakterije se neizbježno prilagođavaju uvjetima okoliša u kojem žive te nas i ovom prigodom očekuju novi sadržaji, novi izazovi, a nadamo se da ćemo kroz kvalitetna predavanja i konstruktivne diskusije doći i do novih rješenja. Velika nam je čast i radost da ćemo i na ovom simpoziju ugostiti cijenjene stručnjake iz inozemstva te da ćemo imati priliku s njima izmijeniti znanja i prokomentirati postupke u praksi.