Obavijest o izmjeni načina propisivanja i izdavanja lijeka Duodopa

Admin 15.01.2023.

Zagreb, 22. prosinca 2022. Prosinac 2022, HR-DUOD-220055

 

Obavijest o izmjeni načina propisivanja i izdavanja lijeka Duodopa

Poštovani,

Temeljem odluke Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, obavještavamo Vas da će, od 1. siječnja 2023. godine, lijek Duodopa (levodopa+karbidopa) postati dostupan u javnim ljekarnama, u obliku i pakiranju vidljivom niže.

Šifra ATK

Nezaštićeno ime lijeka

Način primjene

Nositelj odobrenja

Proizvođač

Zaštićeno ime lijeka

Oblik, jačina i pakiranje lijeka

N04BA02 571

levodopa + karbidopa

P

AbbVie d.o.o.

Fresenius Kabi Norge AS, AbbVie Logistics B.V.

Duodopa intestinalni gel

vreć.plast., kazeta 7x100 ml (20 mg/ml levodope + 5 mg/ml karbidope)

 

Cilj novog načina propisivanja i izdavanja lijeka je poboljšanje kvalitete života oboljelih od uznapredovale Parkinsonove bolesti, kojima je propisana terapija lijekom Duodopa.

U želji za pružanjem pravovremenih i točnih informacija o novom načinu propisivanja i izdavanja lijeka Duodopa, a s namjerom osiguravanja kontinuirane primjene propisane terapije i održavanja zadovoljavajuće adherencije bolesnika, htjeli bismo s Vama podijeliti nekoliko ključnih informacija o novome procesu.

Uloga liječnika obiteljske medicine u novome procesu izdavanja lijeka Duodopa u javnim ljekarnama iznimno je važna, radi redovitog kontakta s bolesnicima kojima je spomenuti lijek propisan. Sukladno tome, željeli bismo Vam pružiti nekoliko važnih informacija o samom procesu i njegovim značajkama.

 

Informacije i posebne mjere o čuvanju lijeka

Duodopa je gel za kontinuiranu intestinalnu primjenu. Lijek se nalazi u kazetama za primjenu preko pumpe. Kazete s lijekom su samo za jednokratnu primjenu i ne smiju se koristiti duže od 24 sata. U jednoj kutiji se nalazi 7 kazeta lijeka Duodopa. Kutija lijeka Duodopa mora se čuvati i prevoziti u hladnjaku (pri temperaturu od 2ºC do 8ºC). Dimenzije jedne kutije iznose 23.5 cm x 11 cm x 10 cm.

Prema odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a temeljem prvog odobrenja Bolničkog povjerenstva za lijekove, lijek se, nakon bolničkog uvođenja, može početi propisivati na recept Zavoda, prema preporuci specijalista.

Tijekom boravka u bolnici bolesnicima bi se, uz samu primjenu lijeka, pružila i potrebna edukacija za samostalnu primjenu terapije i korištenje pripadajuće pumpe. Nakon uvođenja terapije, uz odobrenje Bolničkog povjerenstva i preporuku liječnika specijalista, bolesnik bi trebao dobiti recept s oznakom RS (izdavanje na recept po preporuci specijalista), pomoću kojeg će biti moguće preuzeti lijek Duodopa u javnoj ljekarni.

Za sva dodatna pitanja ili eventualne probleme vezano za primjenu lijeka ili pumpe, bolesnik se može obratiti specijaliziranoj medicinskoj sestri i(li) nadležnom neurologu.

Redovite kontrole kod bolničkog liječnika specijalista će se i dalje odvijati prema njegovoj kliničkoj procjeni, ovisno o zdravstvenom stanju bolesnika.

U slučaju bilo kakvih pitanja o svojstvima lijeka ili rizicima, molimo Vas da se referirate na Sažetak opisa svojstava lijeka i Uputu o lijeku, dostupnima na internetskoj stranicu Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (https://www.halmed.hr/Lijekovi/Baza-lijekova/Duodopa-20-mg-ml-5-mg-ml-intestinalni-gel/10889/). Za prijavu bilo kakvih nuspojava ili štetnih događaja, molimo Vas da pratite proceduru, definiranu od strane Hrvatske agencije za lijekove te opisan u posljednjem dijelu točke 4.8. Sažetka opisa svojstava lijeka.

S poštovanjem,

AbbVie d.o.o.